Inlägget gjort

Så gör du Björkolja

Ont om tid? - Köp Ettebo's Björkolja här!

Björkolja är en resurs som har använts av oss människor genom en stor del av historien. Den kan användas som bränsle, till att göra ett primitivt lim för att göra tätningar eller för att fästa pilspetsar, det är ett väldigt effektivt myggmedel och kan också användas som medicin. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Det enklaste sättet att extrahera oljan är att torrdestillera björknäver. Det är både enkelt och lärorikt och kan göras med enkla medel.

Det här behöver du:

  • 1 större plåtburk med lock

  • 1 mindre plåtburk utan lock

  • Torr Björknäver

Såhär gör du:Skaffa två tomma plåtburkar varav en som har ett tätt passande lock. Färgburkar fungerar bra för detta. Det är bäst om de två burkarna är nära samma diameter, eftersom att tanken är att skapa en syrefri miljö för barken. Av de två burkarna kan den utan locket vara av mindre diameter.


Gör ett hål i mitten av burkens undersida, den större burken som har lock. (Det enklaste sättet att göra ditt hål är med en hammare och spik.) Ett hål på ca 2-3 mm i diameter är bra.

Skär din björknäver så att den när den står på högkant i den stora burken är lite kortare än höjden på burken. Rulla ihop remsorna och ställ dem på högkant i burken - var noga med att du inte täcker upp hålet du slog i botten! När all bark är tätt packad, sätt locket på burken och stäng det ordentligt.

I mitten av din eldstad gräver du ett hål djupt nog att din andra burk (uppsamlingsburken) står med kanten vid eller under marknivå.

Placera din uppsamlingsburk i hålet, se till att det sitter stabilt och jämnt. Var försiktig så att du inte får smuts burken! Placera nu kondensationsburken med lock så att den sitter direkt ovanpå uppsamlingsburken. Det ska inte finnas några lufthål - kom ihåg att vi vill ha en syrefri miljö.

Använd jord för att försiktigt skapa en lätt tätning runt där de två burkarna möts. Inte så tätt att du förseglar in alla gaserna, men tillräckligt för att hålla de två burkarna på plats så att inte den övre burken ramlar av eller att du får smuts i uppsamlingsburken. Uppsamlingsburken borde vara helt täckt vid denna punkt.

Starta en eld över och runt den övre burken och håll elden levande. Det behöver inte vara en stor eld, men borde omsluta burken bra på alla håll. Håll elden brinnande i en timme eller två, beroende på mängden näver.


Låt elden brinna ner, så snart den har svalnat, skrapa försiktigt bort askan och marken omkring de två burkarna, var uppmärksam så att inte smuts eller aska fallar ner i din olja.


Använd sedan tång eller handskar, ta bort den övre burken och beundra all den vackra björktjära som har samlats i bottenburken! Efter att kondenseringsburken har haft en chans att svalna, avlägsna försiktigt locket för att se hur mycket som kvarstår av dina ursprungliga björkbarkremsor.


I det här läget kan oljan användas för vattentätning i exempelvis kärl eller kläder, träbehandling och medicin. Med lite förfining kan du enkelt skapa bränsle, andra läkemedel och bindemedel så som primitivt lim.

För att förtjocka oljan till något mer tjärliknande behöver du bara koka av de flyktiga (brandfarliga) ämnena. Koka långsamt oljan över låg värme i ungefär en timme tills den blir ganska trögflytande och är ungefär hälften av den ursprungliga volymen. När tjäran har önskad konsistens, ta bort den från värmen och låt den svalna. Detta material kan nu lagras och användas.