Inlägget gjort

Så gör du Pemmican

Pemmican, en blandning av kött och fett som kan varieras i oändlighet och är ett otroligt energirikt och gott att ha med sig på turerna, på vandringen eller bara som ett snacks när man blir sugen. Att Pemmican är så pass näringstätt gör att det lämpar sig bra för vandring då en liten mängd innehåller mycket protein och fett utan att ta speciellt mycket plats.
Pemmican är en från början en typ av köttkonserv som gjordes av Indianerna i Nordamerika för att se till att man hade mat för framtiden. Då bestod Pemmican av torkat buffelkött och buffelfett som man blandade samman till en kaka som kunde användas som den var eller blandas i andra livsmedel, så som gröt, eller stekas.
Jag tycker att Pemmican funkar precis lika bra som en del av en energirik frukost som middag eller mellanmål, och med dess möjlighet till variation så finns det alltid en variant som passar de flesta. Blanda i nötmjöl, hackad torkad frukt eller nötsmör. Ha i åtanke att kolhydrater kan påverka hållbarheten.
Ingredienser:
  • 1 kg Nötkött (kan varieras med vilt eller liknande)
  • 500 g Nöttalg
  • 200 g Blåbär

Gör såhär:
  • Lägg köttet i frysen så att det stelnar till lite, utan att frysa helt. Det gör det enklare att skiva till tunna skivor, som gör att torkningen går snabbare. Salta och peppra de tunna köttskivorna, och häng de sedan i en tork eller i ugnen på ett galler på lägsta värmen med ugnsluckan på glänt. Torka blåbären samtidigt för att spara tid. Torkningen tar ca 24-48 timmar, beroende på köttets tjocklek.
  • När du är klar så har du ett vältorkat, nästan knäckigt, kött. Det gör att det är enklare att mixa det till ett pulver. Ju finare desto bättre. Mixa det torkade köttet till ett fint pulver och gör detsamma med blåbären.
  • Skär talget i små bitar och lägg i en kastrull. Smält detta på medelvärme tills du kokat ur det klara fettet ur talget och kokningen har börjat avta. Det betyder att det mesta av fettet har kokat ur och det är klart. Sila av de små "svålarna" som blivit i kastrullen och spara dessa om du vill - De är ett trevligt lågkolhydratgodis. 
  • Nu har du ett klart fett från nötkött, ett torkat köttpulver och en fint blåbärspulver. Nu är det bara det roliga kvar! Blanda köttpulvret med blåbärspulvret. Du kan variera mängd beroende på smak. Häll därefter det smälta fettet över blandningen långsamt och blanda tills pulvret inte längre suger upp mer fett. Hur mycket kött, fett och blåbärspulver som behövs varierar - Gå på känsla och det viktigaste är att det inte blir för "blött", alltså för mycket fett. Du ska kunna rullar bollar av blandningen när den svalnat.
  • Häll blandningen i en form och ställ i kylen för att stelna. Nu har du egen Pemmican som du antingen kan skära i kuber, rulla till bollar eller vad helst du vill. Plasta i dom i portionsförpackningar för enkel användning och för att enkelt kunna förvara dom på vandringen.