Inlägget gjort

Traditionell Sydafrikansk Biltong

Biltong, det Sydafrikanska torkade köttet som är ett perfekt tilltugg till en kall öl i värmen, eller ett härligt tillskott på charkbrickan till helgen. Om du gillar Jerky så kan du nästan vara säker på att du kommer att gilla Biltong.
Biltong kan du göra på i princip vilket kött du vill. Allt från kyckling till nöt har det gjorts på. Det man ska ha i åtanke är dock att ju mer fett köttet har, desto kortare blir hållbarheten på den färdiga produkten. Om du väljer en köttbit med mycket insprängt fett så bör du äta upp den ganska snabbt, eller frysa in den. Medan om du har en mycket mager köttbit så kan du förvara din Biltong lite varmare och njuta av den lite längre.
Jag använder nötstek, men fransyska eller högrev går minst lika bra. Prisvärda styckdetaljer som ger gott resultat.
Ingredienser:
 • 1 kg Magert nötkött
 • 2 dl Äppelcidervinäger
 • 1 dl Worcestershire-sås
 • 2 dl Grovt salt (ej havssalt)
 • 1,5 dl råsocker
 • 2 msk bikarbonat
 • 4 msk grovmalda korianderfrön
 • 4 msk grovmalen svartpeppar
 • 2 msk vitlökspulver

Gör såhär:
 1. Putsa köttet och skär bort hinnor och fett. Skär i 2-3 cm skivor - på längden. Blanda vinäger och Worcester-sås och låt köttet marinera i blandningen ca 30 minuter .
 2.  Blanda saltet, sockret, bikarbonat och hälften av kryddorna. Häll av vinäger-blandningen (spara) från köttet och pressa köttskivorna i kryddblandningen, en och en, så att de blir ordentligt täckta. Lägg tätt i en bunke, täck och låt marinera/grava ca 3 timmar i rumstemperatur (+2 timmar i kylskåp)
 3. Nu är köttbitarna lite styvare och har förlorat en hel del vätska. Skölj av köttbitarna i kallt vatten så att varken salt eller krydda finns kvar. Blanda resten av kryddorna (2 msk koriander, 2 msk svartpeppar, 1 msk vitlökspulver) och pensla köttet med vinägerblandningen. Strö kryddblandningen över köttbitarna.
 4. Nu ska köttet torka i ca 3 dagar. Bäst resultat får du i en torklåda eller liknande, men de kan också torkas i exempelvis ett pannrum eller tvättstuga. Det absolut viktigaste är att det finns tillräckligt med cirkulation på luften, gärna en fläkt riktad mot köttbitarna. Varmluftsugn på lägsta värme med luckan på glänt fungerar också, reducera då tiden. Konsistensen ska bli ungefär samma som ett suddgummi.
Nu är det klart! Avnjut med en kall dryck en varm dag, eller en varm dryck en kall dag.